İMMİTANSMETRİK DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİ
-
GİRİŞ
-
Orta kulak fonksiyonlarını değerlendirmek için kullanılan HIZLI, NON-İNVAZİF ve OBJEKTİF bir test yöntemidir.
-
Hastanın özel durumlarından etkilenmeyen bir test yöntemidir. Tek şart öncesine kulak yolunda engelleyici bir lezyonun tespit edilmesi gerekliliğidir.
-
Akustik immitansmetri kulak zarı ve orta kulak fonksiyonları üzerine kurgulanmış bir test olmasına rağmen koklear ve Retro-koklear patolojilerin hatta fasyal sinirin araştırılmasında kullanılmakta olan bir testtir.
-
Orta kulak fonksiyonlarının doğru şekilde çalışabilmesi için orta kulak basıncının östaki aracılığıyla dış ortam basıncı ile eşitlenmiş olması gerekmektedir.
-
Orta kulak yapıları ve kulak zarı düşünülenin aksine ses iletimini engelleyen yapılardır ve sesin iletimine direnç gösterirler.
-
TESTLERİN FİZYOLOJİSİ
-
Dış kulak yoluna pozitiften negatife doğru basınç uygulaması yapılırken verilen akustik enerjinin yansıma-emilme miktarını ölçen bir test yöntemidir.
-
Dış kulak yoluna 226 Hz’de 85 dB SPL şiddetinde uyaran altında -400 daPa ile +200 daPa arasında basınç uygulanır.
-
Orta kulak fizyolojisi gereği normal basınç (kulak zarı iki tarafı arasında basınç farkı olmaması) altında ses geçirgenliğinin en yüksek düzeyde olması gerekir. Pozitif ve negatif basıncın en yüksek olduğu bölgelerde ise akustik enerjinin en yüksek miktarda yansıyor olması gerekmektedir.
-
Yukarıda anlatılan enerji değişimi timpanogram adı verilen bir grafik ile ml cinsinden ifade edilir.
-
Şekil 1 Normal Timpanogram